2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Hans Christian Andersen Award το μεγάλο βραβείο της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας
Δημιουργική αξιοποίηση λογοτεχνικών βιβλίων στο Σχολείο
Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021
Διαδικτυκά: Πλατφόρμα Πανεπιστημίου Frederick

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9:00-9:30

Χαιρετισμοί :

 

Αναστασία Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου  Frederick

Aίγλη Τούμπα, Βιβλιοπωλείο Rivergate

Βασιλική Νίκα, Πρόεδρος Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Βικτωρία Παύλου, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστημίου  Frederick

9:30-09:45

Εύα Καλισκάμη, μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του βραβείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας της IBBY, Hans Christian Andersen Award :

“Hans Christian Andersen Award: το Νόμπελ της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας”

9:45-10:15

Roger Mello:  Bραζιλιάνος εικονογράφος βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Hans Christian Andersen Award το 2014. 

10:15-10:30

 Γνωρίζουμε τους συγγραφείς 
 10:30-12:45

Εργαστήρια με τους συγγραφείς:

Βαγγέλη Ηλιόπουλο /  ΄Άννα Κουππάνου / Μαρία Παπαγιάννη

 

Παρουσίαση  προγράμματος: Χρυσάνθη Κάτζη

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Αίγλη Τούμπα, Βιβλιοπωλείο Rivergate

Αναστασία  Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου  Πανεπιστημίου Frederick

Χρυσάνθη Κάτζη, Αν. Καθ., Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Αναπλ.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Frederick

Χριστίνα Καραολίδου Τσιαττάλα, Communication & Outreach Service Πανεπιστημίου Frederick

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ.

1. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδυκτιακά μέσω πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Frederick.

2. Στα πρώτα δύο μέρη συμμετέχουν όλοι.

3. Εργαστήρια:- Δηλώστε συμμετοχή σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ εργαστήριο του συγγραφέα της επιλογής σας.  Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση πέραν του ενός εργαστηρίου.

4. Βιβλίο / Υλικά Εργαστηρίου / Επισυναπτόμενα της Ημερίδας και Πιστοποιητικό Συμμετοχής:- Θα παραλάβετε βιβλίο του/της συγγραφέα, υλικά (αν υπάρχουν), επισυναπτόμενα της ημερίδας και Πιστοποιητικό συμμετοχή, μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Το πιστοποιητικό συμμετοχής θα αναγράφει το όνομα σας όπως εσείς το καταγράψετε στην δήλωση συμμετοχής.

5. Κωδικοί Συμμετοχής:- Θα λάβετε μέσω email οδηγίες για να συνδεθείτε με την διαδυκτιακή Πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Frederick, καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης σας. Αυτή η σύνδεση και οι κωδικοι είναι προσωπικοί και ισχύουν μόνο για ένα άτομο.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη) που τον καθιέρωσε ως τοn συγγραφέα της αποδοχής του διαφορετικού. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Αρκετά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους από διάφορους φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού: Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας – Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο Τριγωνοψαρούλης – Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999. Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαδάκη 2001. Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004. Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006. Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου 2009. Ο Αληθινός Τρικεράπωψ φοβάται; Βραβείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016. Ποδοσφαιρομανία: Ποτέ μη εγκαταλείπεις τον αγώνα – Βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2016. Μεγαλώνω τη γιαγιά μου – Βραβείο Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2017. Η βάρκα που τη λένε μνήμη – Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2018. Θωμάς Q Bit ταξίδι της στο κάτοπτρο του χρόνου – Κρατικό Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας 2018 – Αναγραφή στην IBBY Honour List 2020.

Ως συγγραφέας επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους αναγνώστες/τις αναγνώστριές του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα, διδάσκει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ασχολείται με την προώθηση της ανάγνωσης. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Έχει προταθεί για το βραβείο Astrid Lindgren από το Κυπριακό Τμήμα της ΙΒΒΥ και για το IBBY H. C. Andersen Award από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, το οποίο επίσης τον έχει ανακηρύξει Πρεσβευτή Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018.

Με αφορμή τα μυθιστορήματα Θωμάς Q bit και Έτοιμος από καιρό εξετάζουμε την αλληλουχία του χρόνου όπως αυτή εξυφαίνεται στην πλοκή κάθε ιστορίας. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους χρόνου και πόσο σημαντικός είναι; Με δράσεις και ασκήσεις δημιουργικής γραφής πειραματιζόμαστε σε πραγματικά κείμενα και δημιουργούμε δικά μας. Άλλωστε είναι σαφές ότι το αύριο ξεκινάει χθες και πως το σήμερα είναι το χθες του αύριο. Επηρεάζει ή επηρεάζεται από το χρόνο ο άνθρωπος; Μήπως τελικά ο μόνος που μπορεί να απαντήσει τέτοια ερωτήματα είναι η λογοτεχνία;

Κόστος Συμμετοχής (για βιβλίο συγγραφέα και υλικά σεμιναρίου): €15.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για το εργαστήριο έχουν ολοκληρωθεί. Παρακαλώ δοκιμάστε ένα από τα άλλα εργαστήρια. Ευχαριστούμε!

Άννα Κουππάνου

Η Άννα όταν μεγάλωνε άκουγε ιστορίες για γενναία παιδιά που μεγάλωσαν για να γίνουν γενναίοι άνθρωποι και σκέφτηκε ότι αυτό ήθελε να γίνει στη ζωή της: γενναία, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μεγάλη. Από τότε που δεν ήξερε να γράφει, έλεγε ιστορίες και όταν έμαθε να το κάνει έγραψε βιβλία. Είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022. Εξακολουθεί να θέλει να είναι γενναία, όχι όμως μεγάλη. 

Η Άννα είναι εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Παιδείας και συγγραφέας.

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2015), και τιμήθηκε επίσης με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018).

Με τα έργα της Η Άρια αλλάζει κόσμους (2003), Ο νάνος που αγάπησε τη Χιονάτη (2005), Ο Άγιος Βασίλης θέλει δώρο (2008), Οι Αργοναύτες του χρόνου (2009), Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Να το πάρει το ποτάμι; Και το μυστήριο των κόκκινων παπουτσιών (2016), Η Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Ο παππούς ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι (2018), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019), και Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021), η Άννα Κουππάνου απασχολείται με τη μοναδικότητα της παιδικής φωνής και της λογοτεχνικής αναπαράστασής της.  Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά και η έμφαση στην κοινωνική αλλαγή, αποτελούν σταθερές στο λογοτεχνικό έργο της.

Διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη φιλοσοφία της παιδείας, την παιδική λογοτεχνία, τη διδακτική της λογοτεχνίας και τη δημιουργική γραφή. Επισκέπτεται σχολεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, όπου μιλά για την παιδική λογοτεχνία, και οργανώνει δράσεις φιλαναγνωσίας.

Το εργαστήρι θα παρουσιάσει τα διαφορετικά πρόσωπα της γραφής και θα εμπλέξει τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες σε διαφορετικές ασκήσεις με αφορμή τα βιβλία της διδάσκουσας. Με τον τρόπο αυτό, θα πειραματιστούμε με τη δημιουργική, την εκφραστική και αυτοβιογραφική γραφή, με το πεζό και την ποίηση, με τη ρεαλιστική και τη φανταστική μυθοπλασία. Από την πρώτη κίνηση του ήρωα, μέχρι το τρομερό του δίλημμα και τη μεταμόρφωσή του, θα βιώσουμε πώς τα κείμενα αλλά και ο εαυτός μας αποκαλύπτεται μέσω της δημιουργίας, ενώ θα συζητήσουμε πώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούν και να εφαρμοστούν στη διδασκαλία.

Κόστος Συμμετοχής (για βιβλίο συγγραφέα και υλικά σεμιναρίου): €15.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για το εργαστήριο έχουν ολοκληρωθεί. Παρακαλώ δοκιμάστε ένα από τα άλλα εργαστήρια. Ευχαριστούμε!

Μαρία Παπαγιάννη

Η Μαρία Παπαγιάννη είναι  υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022. Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και απέκτησαν δύο παιδιά. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο “Καληνύχτα, μαμά” αφιερώθηκε στις ιστορίες της.

 Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει βιβλία για παιδιά και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες. Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο (“Το Δέντρο το Μονάχο”), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY (“Ως διά µαγείας”, “Παπούτσια µε φτερά”), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (“Ως διά µαγείας”, “Το Δέντρο το Μονάχο”, “Πιάστε τους”), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens (“Είχε απ’ όλα και είχε πολλά”).

Εικονογραφημένα βιβλία της για μικρά παιδιά κυκλοφόρησαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Κορέα, ενώ εκδόσεις των μυθιστορημάτων της αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το 2021 κυκλοφόρησε το τελευταίο της μυθιστόρημα για εφήβους με τίτλο “Χρυσά κουπιά”.

Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους στίχους μεγάλων ποιητών και να νιώσουν πως η γλώσσα δεν είναι μόνο τρόπος επικοινωνίας αλλά και σκέψη και ελευθερία. Χωρίς τη γλώσσα η σκέψη είναι βουβή. Χωρίς τη γλώσσα δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτά που πιστεύεις. Ένας άνθρωπος που δεν έχει γλώσσα να εκφραστεί είναι ένας άνθρωπος αιχμάλωτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ποίηση, η γλώσσα στη μεγαλύτερη ελευθερία της.

Αφορμή το μυθιστόρημα «Παπούτσια με φτερά». Καμβάς της ιστορίας της Μαρίας Παπαγιάννη είναι η ποίηση και η επανάσταση. Γιατί –με τα δικά της λόγια– «η ποίηση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που πίστεψαν στις ουτοπίες θα ονειρεύονται πάντα έναν καλύτερο κόσμο και θα τολμούν να βουτήξουν στα βαθιά για να βοηθήσουν τους άλλους». Το βιβλίο κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον άλλο, τον κρυμμένο, που άλλοτε υπάρχει στη φαντασία μας κι άλλοτε στον δικό μας βυθό και που ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτηματικά ή τα «γιατί» που μας πληγώνουν σ’ αυτό τον κόσμο.

 

 

 

Κόστος Συμμετοχής (για βιβλίο συγγραφέα και υλικά σεμιναρίου): €15.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για το εργαστήριο έχουν ολοκληρωθεί. Παρακαλώ δοκιμάστε ένα από τα μεταγενέστερα εργαστήρια. Ευχαριστούμε!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ