20η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Ιστορίες να ονειρεύεσαι..!»
«Το κρυμμένο νόημα των παραμυθιών!»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

8:4– 9:15

9:15 – 9:45

Εγγραφές

Χαιρετισμοί

Αναστασία Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου  Frederick

Aίγλη Τούμπα, Βιβλιοπωλείο Rivergate

Δρ Βασιλική Νίκα, Πρόεδρος Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου-ΙΒΒΥ GR

Δρ Χρυσάνθη Κάτζη,  Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστημίου  Frederick

 9:45-10:10

Γνωρίζουμε τα 4 εργαστήρια των συγγραφέων

Φώτης Δούσος /Βαγγέλης Ηλιόπουλος

 Άλκηστη Χαλικιά/Άννα Κουππάνου

10:10-10:30

 

Διάλειμμα

10:30-12:45

Εργαστήρια με τους/τις συγγραφείς:

Φώτης Δούσος /Βαγγέλης Ηλιόπουλος /Άλκηστη Χαλικιά

Άννα Κουππάνου, Λούκας Περικλέους, Νικολέτα Πιτσιλλίδου, Γεωργία Χατζηζαχαρία


OΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Αίγλη Τούμπα, Βιβλιοπωλείο Rivergate

Αναστασία  Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου  Πανεπιστημίου Frederick

Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Αν. Καθ., Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Αναπλ.Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Frederick

Χριστίνα Καραολίδου Τσιαττάλα, Communication & Outreach Service Πανεπιστημίου Frederick

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ.

1. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαζωσης στο Πανεπιστημίο Frederick Λευκωσία.

2. Στα πρώτα δύο μέρη συμμετέχουν όλοι.

3. Εργαστήρια:- Δηλώστε συμμετοχή σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ εργαστήριο του συγγραφέα της επιλογής σας.  Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται
ταυτόχρονα και δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση πέραν του ενός εργαστηρίου.

4. Βιβλίο / Υλικά Εργαστηρίου / Επισυναπτόμενα της Ημερίδας και Πιστοποιητικό Συμμετοχής:-
Θα παραλάβετε βιβλίο του/της συγγραφέα, υλικά (αν υπάρχουν), επισυναπτόμενα της ημερίδας και Πιστοποιητικό συμμετοχή, την ημέρα της Ημερίδας.

 

Φώτης Δούσος

Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Φιλολογίας με κύριο αντικείμενο έρευνας τις τεχνικές ανάπτυξης της πλοκής στο νεοελληνικό μυθιστόρημα. Το 2009 ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του τη θεατρική ομάδα hippo που δραστηριοποιείται στον τομέα του εκπαιδευτικού δράματος και στην παραγωγή παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες. Είναι δάσκαλος δημιουργικής γραφής, ασχολείται με το σενάριο, το θεατρικό κείμενο, το δοκίμιο. Έχει εκδώσει βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Το τελευταίο του βιβλίο για παιδιά, τα «Κλεμμένα Αυτιά» από εκδόσεις Μικρή Σελήνη, ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο.

Ο κόσμος που φτιάχνει ένα λογοτεχνικό βιβλίο είναι τρισδιάστατος, πολυπρισματικός, ευφάνταστος. Απευθύνεται τόσο στο μυαλό όσο και στο συναίσθημα των αναγνωστριών και των αναγνωστών.

 

Το «Παίζοντας το κείμενο» είναι ένα εργαστήρι που συνδυάζει τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής με σκοπό την ανάπτυξη της ελεύθερης έκφρασης και της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, ενώ προσβλέπει στον εμπλουτισμό της αναγνωστικής εμπειρίας. Με βάση το βιβλίο «Κλεμμένα Αυτιά», κινητοποιούνται όλα τα εκφραστικά μέσα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών: φωνή, σώμα, κίνηση, φαντασία και ενισχύεται το ομαδικό πνεύμα.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης ενός λογοτεχνικού κειμένου και να τους αξιοποιήσουν στην τάξη τους.

20 Φώτης Δούσος

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 20η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (εκδόσεις ∆ελφίνι). Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας.

 

Από τότε έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους, τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα και σε μετάφραση σε πολλές άλλες χώρες.

Για το έργο του έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού στον άλλο.

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ τον έχει ανακηρύξει Πρεσβευτή Ελληνικού παιδικού Βιβλίου 2018.

Θυμάστε τον Εμπενίζερ Σκρουτζ; Αυτός δεν ήταν που δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα και μισούσε κάθε τι που του τα θύμιζε; Κι όμως κάτι τον άλλαξε. Αλλά, o Ντίκενς, δεν μας είπε τι έγινε μετά. Ερχόμαστε λοιπόν 180 χρόνια μετά, στο σήμερα, και γνωρίζουμε τον μυστηριώδη κύριο Χ που προσπαθεί να πείσει τα παιδιά ότι τα Χριστούγεννα είναι χαρά και είναι για όλους και όλες. Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να γιορτάσουν για διάφορους λόγους. Σίγουρα ξέρουμε ένα. Έλα κι εσύ μαζί του, γίνε βοηθός του Χ και με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και δράσεις δημιουργικής γραφής, βοήθησε το σπουδαίο έργο του. Μόνο έτσι θα ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είναι ο κύριος Χ. Ένα εργαστήρι Χριστουγεννιάτικης Φιλαναγνωσίας για το πώς μπορούμε να στήσουμε με χαρά και φαντασία μια Χριστουγεννιάτικη Δράση- Γιορτή. Πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα στολίδια, να συνεργαστούμε με τα στολίδια του δέντρου, να μοιράσουμε την αγάπη των Χριστουγέννων σε όλους και όλες. Μια δράση Χριστουγεννιάτικης Φιλαναγνωσίας που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα τα κάνει να θέλουν να διαβάσουν βιβλία. Επίσης, θα πείσει ότι στην κοινωνία μας καθένας και καθεμιά έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του/της και θα απενοχοποιήσει παιδιά με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, όπως παιδιά με τεχνητό μέλος, δείχνοντας τις απεριόριστες ψυχικές και σωματικές τους δυνατότητες.

Επίσης, θα πείσει ότι στην κοινωνία μας καθένας και η κάθε μια έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του/της και θα απενοχοποιήσει παιδιά με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα, όπως παιδιά με τεχνητό μέλος, δείχνοντας τις απεριόριστες ψυχικές και σωματικές τους δυνατότητες.

 

 

 

20 Βαγγέλης Ηλιόπουλος

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 20η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!

Άννα Κουππάνου

Η Άννα Κουππάνου είναι η Υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και για το 2024. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ), Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων για την Υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας στο ΠΙΚ, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας (UCL Institute of Education, University College London), με πλούσιο ερευνητικό έργο σε θέματα εκπαίδευσης, παιδικότητας, γραμματισμών, παιδικής λογοτεχνίας, τεχνολογίας, κ.ά. Είναι Ιδρύτρια του Παιδικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας στην Κύπρο (Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο;). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού, Ο Αναγνώστης (2015), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013), και με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Η Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019), Στο Σκοτάδι των Σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα (2022), Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021) και Η Λένα και η μέλισσα (2022). Περισσότερα για την Άννα, στην ιστοσελίδα της: https://annakouppanou.com/ 

Ο Λούκας Περικλέους εργάζεται ως εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης. Είναι κάτοχος πρώτου πτυχίου στις Επιστήμες της Αγωγής (Πανεπιστήμιο Κύπρου), μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στην Ιστορική Παιδεία (University of London) και διδακτορικού τίτλου επίσης στην Ιστορική Παιδεία (UCL Institute of Education, University College London). Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ως Ειδικός Επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος για  θέματα Ιστορικής Παιδείας στη διαδικασία Διαμόρφωσης την Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση και συμμετέχει  στη διαχειριστική επιτροπή του History Educators International Research Network (HEIRNET), καθώς και στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού Clio: History and History Teaching. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις ιδέες παιδιών και ενηλίκων σε σχέση με την έννοια της ιστορικής ενσυναίσθησης, την ανάπτυξη συνοπτικών πλαισίων (synoptic frameworks) για την οργάνωση της γνώσης περιεχομένου στην Ιστορία, τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της Ιστορικής Παιδείας, τη διαχείριση συγκρουσιακών θεμάτων στη διδασκαλία της Ιστορίας, τη σχέση των σύγχρονων τεχνολογιών με την Ιστορία και τη διδασκαλία της, τον ρόλο διαφόρων ειδών τέχνης και τεχνολογιών ψυχαγωγίας στην Ιστορική Παιδεία και τη φιλοσοφία της Ιστορίας.

Η Νικολέτα Πιτσιλλίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία. Έχει πολυετή εμπειρία σε σχολικά περιβάλλοντα και στη δημιουργία και διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων. Με τη δουλειά της θέλει να βοηθήσει τα παιδιά να φτάσουν στην πιο καλή και υγιή εκδοχή του εαυτού τους.

Η Γεωργία Χατζηζαχαρία είναι εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Η συγγραφή ποιημάτων και μικρών ιστοριών αποτελούν μερικά από τα ενδιαφέροντα της, όπως και η ενασχόληση με τη μουσική.

Τα ιστορικά και τα λογοτεχνικά έργα μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και τα δύο είδη αναπαριστούν κόσμους, χωρίς αυτές οι αναπαραστάσεις να αποτελούν ακριβή αντίγραφα των κόσμων αυτών. Άρα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η φαντασία είναι βασικό συστατικό και των δύο ειδών. Το εργαστήρι μας θα δώσει την ευκαιρία στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες να διερευνήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη και να εμπλακούν βιωματικά σε δραστηριότητες που επιδιώκουν, μέσα από αυτή τη διερεύνηση, να βοηθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν έργα ιστορικής μυθοπλασίας. Το εργαστήρι θα δώσει μία ολοκληρωμένη πρόταση με πρακτικές λύσεις για εφαρμογή στην τάξη.

20 Άννα Κουππάνου

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 20η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας!

Άλκηστη Χαλικιά

Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Έχει επιμορφωθεί στη Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών σε παιδιά, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης. Από το 1996 έως σήμερα, σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία της χώρας, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Πιλοτικά προγράμματά της έχουν υλοποιηθεί με δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία (Βιβλιόφωνο, 2003), Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά (Καλειδοσκόπιο 2007), Στο πάρκο με τα ζώα (Καλειδοσκόπιο 2010 – Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011), Στην κατσαρόλα με τα χρώματα (Καλειδοσκόπιο 2010), Στα Χρώματα της Θάλασσας (Καλειδοσκόπιο 2011, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων 2012), Το κουτί του Σιλάν (Ίκαρος 2017, Βραχεία Λίστα Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη 2018), Τα παπούτσια των Άλλων (Ίκαρος 2019, ΙΒΒΥ Honour List 2022, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020, υποψήφιο στα Βραβεία Greek IBBY 2020, υποψήφιο στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2020), Ένα σχολείο ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΕΝΟ, (Ίκαρος 2021, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων 2022).

 

Έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη, που επανακυκλοφόρησε το 2018 από την Cobalt Music.  

 

Η ζωή στο βουνό είναι γεμάτη προκλήσεις που μας καλούν να τις γνωρίσουμε από κοντά με προσομοιωτικές δράσεις ακόμη και μέσα στην τάξη. Η φύση με τις μυρωδιές, τα χρώματα, και τους ήχους της θα γίνουν δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες του δημοτικού.

 

Τα δέντρα, τα έντομα, τα πουλιά, οι πεταλούδες, η ιδέα-τέρας, ο Αη-Κοτσύφης μας δίνουν αφορμές για εργασίες εικαστικές, ηχητικές, παιχνίδια ρόλων, θίγοντας τα θέματα της βιοποικιλότητας, της αποδοχής του άλλου, των φόβων, της φιλίας.

 

Τα τραγούδια του μουσικού άλμπουμ που συνοδεύει το βιβλίο χάνουν τις λέξεις τους, βρίσκουν νέες και γίνονται το όχημα για τη δημιουργική γραφή και σκέψη.

 

Στο εργαστήριο αυτό θα πούμε, θα δείξουμε και θα υλοποιήσουμε ιδέες που μπορούν να συνοδεύσουν δημιουργικά τα παιδιά ολόκληρη τη σχολική χρονιά που έρχεται!

20 Άλκηστη Χαλικιά

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Λυπούμαστε, αλλά έχουν συμπληρωθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις για το εργαστήριο. Ευχαριστούμε!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ