19η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«Ιστορίες να ονειρεύεσαι..!» Τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από το παιδικό βιβλίο, η ανάγνωση και η αποκωδικοποίησή τους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ.

1. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδυκτιακά μέσω πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Frederick.

2. Στα πρώτα δύο μέρη συμμετέχουν όλοι.

3. Εργαστήρια:- Δηλώστε συμμετοχή σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ εργαστήριο του συγγραφέα της επιλογής σας.  Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση πέραν του ενός εργαστηρίου.

4. Βιβλίο / Υλικά Εργαστηρίου / Επισυναπτόμενα της Ημερίδας και Πιστοποιητικό Συμμετοχής:- Θα παραλάβετε βιβλίο του/της συγγραφέα, υλικά (αν υπάρχουν), επισυναπτόμενα της ημερίδας και Πιστοποιητικό συμμετοχή, μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Το πιστοποιητικό συμμετοχής θα αναγράφει το όνομα σας όπως εσείς το καταγράψετε στην δήλωση συμμετοχής.

5. Κωδικοί Συμμετοχής:- Θα λάβετε μέσω email οδηγίες για να συνδεθείτε με την διαδυκτιακή Πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Frederick, καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης σας. Αυτή η σύνδεση και οι κωδικοι είναι προσωπικοί και ισχύουν μόνο για ένα άτομο.

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου κατάγεται από την Κέρκυρα, ζει σήμερα στην Αθήνα και εργάζεται ως νηπιαγωγός στο 145ο Νηπιαγωγείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Γλωσσολογία του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με ειδίκευση στη  Διδακτική των γαλλικών και των γλωσσών.

 

Από το 2006, ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά και το εκπαιδευτικό βιβλίο, καθώς και με τη μετάφραση  παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων από τη γαλλική στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά, επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, για να ενισχύσει τις δράσεις φιλαναγνωσίας, και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

 

Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του Θεσμού Αριστείας και Καινοτόμων Πρακτικών και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Εύφημο Μνεία Μικρής Ιστορίας, Βραβείο Μικρής Ιστορίας, Έπαινος Ποίησης).

 

Τα λογοτεχνικά της βιβλία για παιδιά είναι:

(2022), Αν σε χάσω μικρέ ελέφαντα…, εκδ. Μίνωας

(2022), Μια σούπερ έκπληξη, εκδ. Μίνωας

(2022) Οι μύθοι του νερού, εκδ. Καλέντης

(2022) Οι ιππότες της ελευθερίας, εκδ. Μεταίχμιο

(2022) Η δασκάλα μου όλα τα μπορεί, εκδ. Μίνωας

(2021) Η ψείρα δεν είναι κατοικίδιο, εκδ. Μίνωας

(2019) Μια χαρούμενη ιστορία, εκδ. Μεταίχμιο

(2018) Δεν θέλω να γίνω δασκάλα, εκδ. Παρρησία

(2017) Το όνομα του δράκου, εκδ. Μεταίχμιο

(2017) Δεν μου αρέσει το όνομά μου, εκδ. Μίνωας

(2014) Τα καινούρια μου αυτιά, εκδ. Μίνωας

(2013) Μια αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα, εκδ. Μεταίχμιο

(2012) Η Νεφέλη δεν έχει κινητό, εκδ. Μεταίχμιο
(2011)  Η δύναμή μου, εκδ. Μεταίχμιο
(2010) Εκδρομή με το λεωφορείο, εκδ. Κέδρος
(2006) Η κυρά Δημοκρατία, εκδ. Κέδρος

 

Ποια συναισθήματα βιώνουμε με αφορμή μια απώλεια; Ποιες είναι οι αντιλήψεις και οι αντιδράσεις των παιδιών σε σχέση με τον θάνατο; Πώς θα τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους; Τι πρέπει να πούμε, τι να αποφύγουμε και τι να προσέξουμε; Πού βρίσκουμε τη δύναμη να προχωράμε μπροστά; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριό μας, ακολουθώντας τον ήρωα της ιστορίας «Αν σε χάσω μικρέ ελέφαντα…», παίζοντας και δημιουργώντας.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 19η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε!

Μαριβίτα Γραμματικάκη

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε βιόλα στο Ωδείο Αθηνών με υποτροφία στην τάξη της Ισμήνης Κάρτερ. Αποφοίτησε το 1986 με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Το 1993 έγινε μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα με τη μουσική της πορεία, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή. Από το 1983 μέχρι το 1990, έγραφε τα κείμενα στις παιδικές εκπομπές «Ο κόσμος της μουσικής», δίπλα στη Φραγκίσκη Καρόρη, και από το 2000 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών μουσικών παραμυθιών και θεάτρου για παιδιά.

 

Το 2010 δημιούργησε το εργαστήρι μουσικού παραμυθιού «Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί» και διδάσκει σε σχολεία και σε εκπαιδευτικούς την τέχνη της μουσικής και της αφήγησης σαν μέσο επικοινωνίας. Με το εργαστήρι παραμυθιού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, μέσω του Συνδέσμου, «Οι φίλοι της μουσικής και της θάλασσας», με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Το 2011 μέχρι το 2013, ήταν συνεργάτης του Νίκου Ξανθούλη στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία της Λυρικής Σκηνής στο πρόγραμμα «Από την Λύρα στην Λυρική».

Το 2015 βραβεύτηκε από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το θεατρικό της έργο για εφήβους «The Game». Παραμύθια που έχουν εκδοθεί είναι: «Το νησί της Αρμονίας» (εκδόσεις Δυναμική της Επιτυχίας) και «Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα» (εκδόσεις Διάπλαση).

 

Ακολουθούν τα μουσικά παραμύθια: «Το μπλε κοχύλι», με μουσική του Γιώργου Περιστέρη, η σειρά «Οι Περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ», τρία βιβλία με μουσική του Νίκου Ξανθούλη, «Το αστέρι του γίγαντα», «Το νησί της χαράς», «Η καρδιά του βασιλιά»,  καθώς και «Το μαγικό βιολί» (εκδόσεις Καλέντη). Τα βιβλία, «Κάποτε ένα σύννεφο», «Εγώ το ξωτικό» κυκλοφόρησαν το 2019 στις εκδόσεις Καλέντη. Το βιβλίο της, «Εγώ το ξωτικό», ήταν παραγγελία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και ανέβηκε σαν μουσικό παραμύθι τον Δεκέμβριο του 2018, με μουσική του Κωστή Κριτσωτάκη. Το Μαγικό βιολί ανέβηκε σαν όπερα για νέους στην Λυρική Σκηνή (2012) στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά (2013) και στο θέατρο Χώρα (2016). Το 2023 πήρε το πρώτο βραβείο παμψηφεί στον 41ο διαγωνισμό λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το θεατρικό έργο της για ενήλικες  «Τισιφόνη ή οι Ευμενίδες αλλιώς».

«Το μπλε κοχύλι» είναι μαγικό. Ενώνει τη λύπη με τη χαρά και φτιάχνει μαργαριτάρια. Κάθε μαργαριτάρι είναι μια ευχή και μια επιθυμία. Η Τρισεύγενη κάθε φορά που επιθυμούσε κάτι το ζητούσε από ένα μαργαριτάρι. Έτσι αποκτούσε ό,τι ήθελε χωρίς κόπο. Όμως τι θα γίνει όταν σιγά σιγά οι επιθυμίες της έπαψαν να είναι όνειρα; Κάπου εκεί αρχίζει το ταξίδι της Τρισεύγενης στον κόσμο των συναισθημάτων». Με αφορμή το βιβλίο και μέσα από τη μουσική, αναγνωρίζουμε και ανοίγουμε την ομπρέλα των συναισθημάτων. Μαθαίνουμε να τα προσεγγίζουμε και να τα διαχειριζόμαστε. Αυτή η διαχείριση είναι και η πυξίδα που θα οδηγήσει τα παιδιά στο ταξίδι της ζωής τους με τελικό στόχο την απελευθέρωση.

Συμφιλιωνόμαστε με την απώλεια προσώπου, με τις αδυναμίες του χαρακτήρα κάποιου που αγαπάμε και μαθαίνουμε να τον αποδεχόμαστε όπως είναι. Το πιο σημαντικό όμως που μαθαίνουμε, είναι ότι αυτούς που αγαπάμε τους αφήνουμε ελεύθερους και δεν τους κλειδώνουμε σε κλουβιά.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Λυπούμαστε, αλλά έχουν συμπληρωθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις για το εργαστήριο. Ευχαριστούμε!

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (εκδόσεις ∆ελφίνι). Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας.

 

Από τότε έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους, τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα και σε μετάφραση σε πολλές άλλες χώρες.
Για το έργο του έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού στον άλλο.

 

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ τον έχει ανακηρύξει Πρεσβευτή Ελληνικού παιδικού Βιβλίου 2018.

-Ανάγνωση με την τεχνική του Θεάτρου Αναγνωστών – Αναγνώριση συναισθημάτων
-Παιχνίδια Δημιουργικής Γραφής
– Καλλιέργεια Ενσυναίσθησης

– Δράση για το περιβάλλον

Από το βιβλίο στο θέατρο Αναγνωστών και από εκεί στη δράση για να σωθεί τοι περιβάλλον, με οδηγό το συναίσθημα.

“Σπίτι όλων μας η Γη, φωνάζει ο Μπουλουμπίνος παντού να ακουστεί” και εμείς ψάχνουμε τα συναισθήματα που κρύβουν οι λέξεις, τα κάνουμε δικά μας, μπαίνουμε στο ρόλο των άλλων, κατανοούμε το θέμα στην ολότητά του, νιώθουμε μέρος ενός συστήματα και αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του. Πώς; Φτάνουμε στο Ενωμένα Έθνη με μια πρόταση για τον Γενικό Γραμματέα…»

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 19η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε!

Άννα Κουππάνου

Η Άννα Κουππάνου είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και για το 2024. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ), Συντονίστρια του Δικτύου Σχολείων για την Υποστήριξη της Φιλαναγνωσίας στο ΠΙΚ, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας (UCL Institute of Education, University College London), με πλούσιο ερευνητικό έργο σε θέματα εκπαίδευσης, παιδικότητας, γραμματισμών, παιδικής λογοτεχνίας, τεχνολογίας, κ.ά. Είναι ιδρύτρια του Παιδικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας στην Κύπρο (Κι αν σπάζαμε λίγο τον κόσμο;). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), το βραβείο για Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά του λογοτεχνικού περιοδικού, Ο Αναγνώστης (2015), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013), και με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Η Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019), Στο Σκοτάδι των Σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα(2022), Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021) και Η Λένα και η μέλισσα (2022). Πιο πολλά για την Άννα, στην ιστοσελίδα της: https://annakouppanou.com/  

Πώς βοηθούμε τα παιδιά να εντοπίζουν, να ονομάζουν, να περιγράφουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους μέσω των λογοτεχνικών βιβλίων, μέσω της ανάγνωσης, της δημιουργικής παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, αλλά και μέσω δράσεων που ενώνουν όλη την τάξη ή όλο το σχολείο; Πώς τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τους ήρωες και τις ηρωίδες των βιβλίων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Πώς μπορούν τα παιδιά να νιώσουν ενσυναίσθηση για αυτούς τους χαρακτήρες, το ένα για το άλλο, και εντέλει για τον ίδιο τους τον εαυτό; Και τέλος- τέλος, πώς τα παιδιά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις δικές τους πραγματικές και φανταστικές ιστορίες; Πώς μπορούν να συνδεθούν με το περιβάλλον του με καινούριους και κοινωνικά ενεργούς τρόπους;

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Οι εγγραφές για την 19η Ημερίδα Παιδικής Λογοτεχνίας έχουν ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε!

Άλκηστη Χαλικιά

Η Άλκηστη Χαλικιά έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κι έχει μετεκπαιδευτεί στη Μουσειολογία στο Essex της Μ. Βρετανίας. Έχει επιμορφωθεί στη Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών σε παιδιά, το Θεατρικό παιχνίδι, την Προφορική Αφήγηση και την Ιστορία της Τέχνης. Από το 1996 έως σήμερα, σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε μουσεία, μνημεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία της χώρας, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Πιλοτικά προγράμματά της έχουν υλοποιηθεί με δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου.

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία (Βιβλιόφωνο, 2003), Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά (Καλειδοσκόπιο 2007), Στο πάρκο με τα ζώα (Καλειδοσκόπιο 2010 – Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, 2011), Στην κατσαρόλα με τα χρώματα (Καλειδοσκόπιο 2010), Στα Χρώματα της Θάλασσας (Καλειδοσκόπιο 2011, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων 2012), Το κουτί του Σιλάν (Ίκαρος 2017, Βραχεία Λίστα Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη 2018), Τα παπούτσια των Άλλων(Ίκαρος 2019, ΙΒΒΥ Honour List 2022, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020, υποψήφιο στα Βραβεία Greek IBBY 2020, υποψήφιο στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2020), Ένα σχολείο ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΕΝΟ, (Ίκαρος 2021, Βραχεία Λίστα Κρατικών Βραβείων 2022).

Έχει γράψει τους στίχους στο μουσικό άλμπουμ για παιδιά «Τραγουδάκια Γάλακτος», σε μουσική Μέλπως Χαλκουτσάκη που επανακυκλοφόρησε το 2018 από την Cobalt Music.  

Θα περπατήσουμε μαζί τη διαδρομή από τον ναρκισσισμό στον ανθρωπισμό, από το Εγώ στο Εσύ, μεγεθύνοντας το μέγεθος της καρδιάς, για να χωρέσει τα πιο όμορφα συναισθήματα που οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν. Η αποδοχή και η κατανόηση του Άλλου είναι μια άσκηση στην οποία εξασκούμαστε όλοι, μικροί-μεγάλοι, καθημερινά. Ας εξασκηθούμε λοιπόν!

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (συμπεριλαμβάνει βιβλίο συγγραφέα, υλικά σεμιναρίου, πιστοποιητικό συμμετοχής): €25.00
Your Card info (Powered By Stripe)
Λυπούμαστε, αλλά έχουν συμπληρωθεί όλες οι διαθέσιμες θέσεις για το εργαστήριο. Ευχαριστούμε!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ